De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met seksuele intimidatie of ander ongewenst gedrag en hier met iemand over wil praten. De VCP is beschikbaar voor iedereen die opmerkingen of vragen heeft en/of over een concreet incident in gesprek zou willen. De VCP is er voor sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur, etc. Een vereniging kan zelf een VCP aanstellen en op zoek gaan naar een geschikte kandidaat. In de gemeente Houten hebben de volgende sportorganisaties een vertrouwenscontactpersoon aangesteld.
3. Stroomschema Themasessie 24 mei.png

Er zijn in Houten ook een aantal verenigingen en sportaanbieders, die wel een VCP zouden willen aanstellen, maar dit binnen de organisatie nog niet geregeld hebben of geregeld krijgen. Mede daardoor is er in Houten een netwerk vertrouwenscontactpersonen opgericht. 

Netwerk Vertrouwenscontactpersoon
Vanuit Sportpunt Houten is er een netwerk voor vertrouwenscontactpersonen opgezet. Alle vertrouwenscontactpersonen (VCP'ers) die in Houten actief zijn kunnen aansluiten bij dit netwerk. Tevens is er een beroepsmatige Vertrouwenspersoon bij het netwerk aangesloten en een ongebonden VCP. Verenigingen die zelf geen vertrouwenscontactpersoon kunnen aanstellen kunnen een beroep doen op de ongebonden VCP indien dat nodig is. 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor het netwerk wordt één keer per jaar een bijeenkomst georganiseerd waar de VCP'ers een casus kunnen bespreken, vragen kunnen stellen aan collega VCP'ers of een beroep kunnen doen op de beroepsmatige Vertrouwenspersoon. Daarbij wordt gekeken of een actueel onderwerp aangaande Veilig Sportklimaat behandeld kan worden. Interresse in deelname aan het netwerk? Neem contact op met Robin Bergmans.

Waar kan ik terecht met vragen over opvoeding en eventuele zorgen en signalen?Voor advies en consultatie en vragen rondom de inzet van hulp/ afgeven van een beschikking kan er contact gelegd worden met het Sociaal Team. De afdeling Toegang van het Sociaal Team kan ook altijd anoniem adviseren rondom vragen en zorgelijke signalen. Het sociaal team is ook direct betrokken bij het netwerk vertrouwenscontactpersonen.

Voor laagdrempelige vragen over wonen, werken, zorg en financiën kan het sociaal loket benaderd worden om iemand de weg te wijzen. Zij hebben een directe samenwerking met de voedselbank, het infospreekuur, schuldhulpmaatjes, Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) en met het sociaal team. 

Voor lichte opvoedvragen kan men terecht bij: het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Bij ernstige zorgen en/of signalen van onveiligheid en kindermishandeling/ huiselijk geweld kan 24 uur per dag contact gelegd worden met Veilig Thuis op 0800-2000. Veilig Thuis kan advies geven en/ of je kan bij hen een zorgmelding doen omtrent een onveilige situatie rondom kinderen.