Woensdagavond 10 april was er weer een nieuwe editie van Platform Sport, ditmaal speciaal gericht op sociale veiligheid. Nelly Voogt van NOC*NSF leidde de avond, waarbij boeiende discussies werden gevoerd. Iedereen werd aangemoedigd om te delen hoe zij het binnen de vereniging oppakken en om van elkaars ervaringen te leren.

Nadat iedereen eerst aan het nadenken werd gezet over vragen zoals ‘hoe ziet een sociaal veilige omgeving er voor jouw vereniging uit’, nam Nelly iedereen mee door belangrijke onderwerpen als de meldplicht voor bestuurders en begeleiders bij het vermoeden van seksuele intimidatie, de 4 basiseisen sociale veiligheid (de 4 V’s), de rolverdeling tussen het bestuur en de vertrouwenscontactpersoon, het verschil tussen een vertrouwenscontactpersoon en een vertrouwenspersoon, het High-Five Stappenplan en de ondersteuning die het Centrum voor Veilige Sport Nederland biedt.

Goede opkomst

De avond kende een mooie opkomst met bestuursleden en VCP’ers van in totaal 14 verenigingen, beleidsmedewerker sport Ellen Arendse vanuit de gemeente Houten en een afvaardiging vanuit Sportpunt Houten. Het was goed om te zien hoe veel verenigingen al met het onderwerp aan de slag zijn en het belang van aandacht voor het onderwerp inzien. Waar de ene vereniging aan het begin staat van het maken van beleid en de andere vereniging al zeer voortvarend bezig is met het door NOC*NSF ontwikkelde High-Five Stappenplan.

We willen alle deelnemers en Nelly Voogt hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan deze waardevolle avond. Een mooie aanzet om weer kritisch te kijken naar wat er allemaal al goed gaat in Houten, maar ook waar de uitdagingen nog liggen en daar samen mee aan de slag te gaan!