Wat is een VOG en waarvoor dient het?Valse VOGs in omloop
Sportverenigingen kunnen gratis voor hun vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen via de website www.gratisvog.nl. Met zo’n verklaring toont de vrijwilliger aan dat hij niet veroordeeld is voor ernstige delicten, zoals een zeden- of geweldsdelict. Met het aanvragen van VOG’s maakt een sportvereniging het onderwerp seksueel grensoverschrijdend gedrag beter bespreekbaar en geeft de sportvereniging een signaal af dat er werk wordt gemaakt van veilig vrijwilligerswerk. Dit kan een eerste stap richting een veilig sportklimaat zijn binnen uw organisatie. 

VOG en kinderopvangorganisaties
Een aantal sportverenigingen heeft al in het beleid dat alle vrijwilligers een VOG moeten aanvragen of dat nieuwe vrijwilligers dit eerst moeten aanvragen voordat ze officieel zijn aangemeld als vrijwilliger. Maar er is meer. Sportpunt Houten werkt ook samen met kinderopvangorganisaties en organiseert verschillende sportworkshops voor hen. Voor deze kinderopvangorganisatie is het verplicht dat de vrijwilliger/trainer een VOG moet kunnen voorleggen die maximaal 2 jaar oud is. De VOG kan worden aangevraagd op verschillende aspecten/onderdelen, zoals budgetbevoegdheid, belast zijn met de zorg voor minderjarigen, het verlenen van diensten, onderwijs enz. Voor de kinderopvang gaat het om een aantal verplichte nummers. 

VOG aanvragen
Mocht u als sportvereniging nog VOG’s willen aanvragen voor uw vereniging, dan zou het wenselijk zijn als u de volgende nummers daarbij wilt aanvinken. Uw vrijwilliger/trainer kan dan zonder problemen ook sportworkshops verzorgen voor de kinderopvang.
60: onderwijs
84: belast zijn met de zorg
86: kinderopvang
De combinaties 60/84 of 84/86 moeten ten minste zijn aangevraagd.

Mocht u nog vragen hebben over het aanvragen van een gratis VOG of wilt u workshops verzorgen voor de kinderopvang, neem dan contact op met het contactformulier